Kert a lelke mindennek!

A címben szereplő mögöttes tartalommal teljes mértékben egyetért Varga-Lőkös Krisztina, a Christine’s Garden tulajdonosa, hiszen a mai világban egy élő kert a sok dísz- és gyümölcsfa, zöldségek, virágok látványával nemcsak megmosolyogtatja a lelket, de a gyermekeket is megtanítja a környezet megbecsülésére és arra, hogy mennyi kaphatunk általa.
"A kertészet, maga a kert szeretete gyerekkoromtól kísér, már 12 évesen tudtam, hogy kertész szeretnék lenni" - mesélte Varga-Lőkös Krisztina, aki mára ötven-hatvan-féle terméket készít, szezontól és szabadidejétől függően.
Az alapanyagokat maga termeli
Krisztina és férje Nyíregyházán alapították közös vállalkozásukat, amelynek a természet és a gondoskodás áll a középpontjában. A Christine’s Gardennel egy olyan életformát teremtettek maguknak, amelyben kiemelt szerepük van a minőségi növényeknek és négy gyermekük kacajának. Természetes, környezettudatos és emberközeli megoldásokkal dolgoznak.
– A kertészet, maga a kert szeretete gyerekkoromtól kísér, már 12 évesen tudtam, hogy kertész szeretnék lenni. Apukám mellett sok időt töltöttem, tőle tanultam meg mindazt, amit a kertművelésről, metszésről, veteményezésről, növényvédelemről tudni érdemes. A családban előzőleg nem foglalkozott senki ilyen jellegű tevékenységgel, de megemlíteném, hogy a nagyszüleim mezőgazdasággal foglalkoztak, apai nagyapám főkertész volt.
Kezdetben gyümölcsök befőzésével foglalkoztak, aztán jöttek a lekvárok, szörpök, chutney-k, zöldségkrémek. A projektet vállalkozásként 2020-ban indították el, akkor még Krisztina otthon volt a legkisebb gyermekével, de annyi ismerőse szerette, fogyasztotta örömmel az általa készített termékeket, hogy februárban egy baráti beszélgetés alkalmával pillanatok alatt eldöntötte, milyen módon, milyen névvel és milyen tervekkel szeretné folytatni azt, ami mindig is a személyiségével egyezett. Alapvetően jellemző rá, hogy könnyen és határozottan dönt, és úgy érzete, amit kitalált, azt mindenképpen meg kell valósítania. A legnagyobb támogatást és segítséget, sokszor háttérmunkát a férjétől kapta, de a vásárlók, már csak a névből is fakadóan, Krisztinával azonosítják a Christine’s Gardent. Kínálatuk évről évre gazdagodik, hogy vásárlóik minél változatosabb és ízletesebb termékeket találjanak.
– 2024-ben ötvenhat-féle termékem volt, de változó, mikor mit készítek. Vannak időszakok, amikor bár megannyi terméket lehetne befőzni, a családi programok ezt nem teszik lehetővé.
Mindig annak örülök, ami már készen van. Előfordult, hogy egy számomra kedves terméket négy év eltéréssel sikerült újra elkészítenem, így azt szoktam javasolni, aki szeretne valamit, akkor csapjon le rá, amikor épp elérhető. A fő irányvonalat a lekvárok és a szörpök jelentik, melyek már régóta népszerűek, tavaly óta pedig büszkén kínáljuk új termékünket, a zöldségkrémet. Akkor volt az első szezon, amikor a zöldségvonalon is újítottam, mert van, aki a különlegességet keresi, vagy cukormentes terméket szeretne, erre pedig jó alternatíva a zöldségkrémek iránya. A chutney-k igazi kuriózumnak számítanak, mihelyst jelzem, hogy elkészültek, pillanatok alatt elfogynak – tette hozzá.
Ősszel Pumpkin Farm a Christine’s Garden
Kertjében már 120 tő vágórózsája van minden színben, ezekből csokrokat szokott készíteni. Az emberek szeretik virágkötészeti stílusát. Kétezer négyzetméteren tökkülönlegességek is helyet kapnak kertjében, szeptemberben igazi „Pumpkin Farm” a Christine’s Garden. Igyekszik az összhangot megtalálni a családja és a munka között, de az egész életét átszövi a Garden-életérzés. Elégedett azzal, hogy sokan ismerik, szeretik és tudatosan keresik termékeit. Ez a siker, a gondos munkáján kívül annak is köszönhető, hogy napjainkban egyre nagyobb az igény a helyi, megbízható forrásból származó termelői finomságokra.
– Véleményem szerint egyre keresettebbek a termelői termékek, legyen szó friss áruról, tésztáról, sajtról vagy bármiről, ami élelmiszer. Van az a fogyasztói és vásárlói réteg, amely hajlandó több pénzt áldozni ezekre a termékekre, ha tudja, hogy egy ember, egy család, egy választott életút áll mögötte.
Szeretnek az emberek találkozni, beszélgetni, kapcsolódni. Talán könnyebben hoznak döntést, ha tudják, van kihez fordulni a termékek kapcsán. A vásárlók a minőséget keresik elsősorban egy termelői terméknél. Rengeteg okot hallottam már, miért éppen ezeket választják a vásárlók. Elvárás, hogy egészséges legyen, vagy például a málnalekvár csak málnából készüljön, ne legyen dúsítva semmi egyébbel. A bodzavirágszörp idézze a nagymama szörpjének az ízét, mert az emlékeket idéz. Ezek mind életszerűek és szívet melengetőek, ezért is szeretem csinálni. Termékeim közül nem tudnék favoritot kiemelni, mert ha kiteszek egy elérhető terméket vagy újítást, bizony pillanatok alatt gazdára talál az összes üveg. Hozzá kell tennem, őstermelő-kistermelőként készítem a termékeimet, nem készül nagyüzemi mennyiség semmiből.
Varga-Lőkös Krisztina azt is elmondta, miként képzeli el a vállalkozás további fejlődését.
– Terveim vannak szép számmal a jövőre nézve, de boldog vagyok már most is, hogy itt tart a Christine’s Garden 2025-ben. A következő néhány évben elsődlegesen a termelési mennyiség növelésére összpontosítok. Ezt a célt fokozatosan kívánom elérni, ahogy a gyerekek melletti teendők és az életünk engedi. Egy biztos, az én lelkesedésemen és munkakedvemen nem fog múlni. Édesapám szavaival élve, amíg élünk és egészségünk van, csináljuk.Varga-Lőkös Krisztina szerint az értékesítést sosem erőltette. Abban a szerencsés helyzetben volt, hogy szinte észrevétlenül épült ki körülötte egy stabil vásárlói közösség. Sok visszatérő vásárlója van, és aki először ajándékba kapja meg valamelyik termékét, szinte biztos, hogy később maga is vásárol majd tőle. Ez nem véletlen: a termékek minősége és egyedisége mögött valódi elhivatottság áll. Ragaszkodik a kiváló alapanyagokhoz, melyet saját maga termel.
Három kertet is gondoz, hogy biztosan a legjobbat adhassa tovább. Sok gyümölcsfa kapott helyet a kerten, a zöldségpalántákat minden évben magának neveli, és ezekkel telepíti be a paprika- és paradicsomágyásokat.
Az itt termelt zöldségekből és gyümölcsökből saját receptjei alapján készíti el a finomabbnál finomabb termékeket, amelyekkel egyre több ember szívét és ízlelőbimbóját hódítja meg. A receptek nem titkosak, szívesen segít, ha valaki önmagának szeretne otthon valami finomságot készíteni. Meggyőződése, hogy ezzel vásárlói köre nem sérül. Hisz benne, hogy a valódi érték nem a titokban, hanem a szívből végzett munkában rejlik.
– Valamennyi termékem hagyományos eljárással készül, nem használok színezéket, ízfokozót, sok esetben tartósítószert sem. Mi tisztítjuk, készítjük elő az alapanyagot, és én az üvegbe varázsolom. A legnagyobb gondossággal készítek minden terméket. Ön- magammal szemben nagyon magas a mérce, maximalista vagyok, ebből nem is szeretnék engedni.
Forrás: Rostási Nikolett – Magyar Mezőgazdaság