Itt lehet megkóstolni a legfinomabb kenyereket

Augusztus 20-án a Magyar Kézműves Kenyér Társaság szervezésében ismét jelentkezik a Kenyérlelke Fesztivál, a kézműves pékszakma legrangosabb hazai seregszemléje. A kovászolás szerelmesei idén tizenegyedik alkalommal jönnek össze az eszmecserén túl azért is, hogy kenyereiket megversenyeztessék.
Az ingyenes eseménynek augusztus 20-án 9 órától a Zöld Fesztivállal párhuzamosan a szentendrei Skanzen ad otthont. (A nemzeti ünnep alkalmából a múzeum ezen a napon díjmentesen látogatható.)
A festői helyszínen nemcsak a szakma krémje mutatja meg, mit tud, hanem az otthon sütő műkedvelők is. A szervezők szakmai programokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, workshopokkal színesítik az egész napos rendezvényre látogatókat. Megkönnyíti az odajutást, hogy a HÉV-végállomástól különbuszok indulnak a helyszínre.
Az idén rekordszámú, azaz 22 pékség és hét malom jelezte részvételi szándékát, ezek termékei mellett számos ínyenc portéka is megjelenik. A hatvan kiállító között kistermelők, gazdák, farmok árui kaphatók majd, és számos társszervezet is képviselteti magát a rendezvényen.
Az esemény azok számára lesz hiánypótló, akiknek nem mindegy, milyen táplálékot vesznek magukhoz.
A fesztivál szlogenje, a „Tiszta élelmiszert, tiszta lelkiismerettel!” is erre utal. A kenyérünnep talán legfőbb erénye, hogy a gyakorlatban mutatja be: akár ipari körülmények között is megvalósítható olyan vegyszermentes gazdálkodás, élelmiszer-készítés, amely hosszú távon fenntartható a termőföld, a kisipar és a fogyasztók egészsége szempontjából is.
Ahogy az esemény stratégiai szakmai partnere, a győri Széchenyi István Egyetem, úgy a Kenyérlelke Fesztivál is a minőség és a fenntarthatóság üzenetét képviseli a szántóföldtől egészen az asztalig. Intézményünk számára kiemelten fontos, hogy olyan értékteremtő kezdeményezések mellé álljon, amely a hagyomány és az innováció összekapcsolásával közösséget épít, és megerősíti a térség kulturális identitását – jelentette ki a rendezvény közleménye szerint Kiss Attila Péter dékánhelyettes. „Nagy öröm számunkra, hogy egyre több vállalat és szervezet tartja fontosnak a tiszta élelmiszer ügyét” – ezt már Cseperkáló József, a Magyar Kézműves Kenyér Társaság elnöke mondta, megköszönve a támogatóknak, hogy tizenegyedik alkalommal is megrendezhetik a kézműves pékségek fesztiválját.
A hagyományokkal történő szakítás tavaly bevált, így a pékségek idén sem versenyeznek, tehát nem lesznek helyezések, helyette profi zsűri minősíti termékeiket arany, ezüst és bronz kategóriában.
A hobbisütők idén fehér/félbarna, teljes kiőrlésű, valamint a nemrég elhunyt pék, Lévai Csaba emlékére létrehozott különleges kenyerek kategóriájában versenyezhetnek. Az otthon sütő pékek munkáit a zsűri külalak, bélzet és íz alapján rangsorolja. A versenykenyerekben élesztő és adalékanyagok használata szigorúan tilos.
A Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egység kiállító partnerként vesz részt a rendezvényen, ahol termelőink és munkatársaink várják a látogatókat.
Forrás: Index