Fenntarthatóság helyben, biomasszával

Hogyan tehetjük a hétköznapjainkat zöldebbé és közösségeinket élhetőbbé? Mihez kezdhetünk az ételmaradékokkal, a szerves trágyával, vagy éppen a fák maradványaival? A biomassza alapú gazdaság nem csupán környezeti megoldás, hanem lehetőség arra is, hogy egyéni szinten és közösségben egyaránt hozzájáruljunk a fenntartható jövőhöz.
Ezekre a kérdésekre keres választ az Agrárminisztérium 2025. szeptember 19-én, az OMÉK-on megrendezésre kerülő konferenciája. Az eseményen szakértők és gyakorlati példák mutatják be, miként formálhatja át a biomassza a fenntarthatóságot – a helyi közösségi kezdeményezésektől kezdve a nemzetközi innovációkig.
A délelőtt első felében hazai szakemberek osztják meg tapasztalataikat arról, hogyan jelenik meg a biomassza a mindennapokban. Az érdeklődők megtudhatják, hogy a körforgásos biomassza-gazdaság segítségével hogyan lehet kitörni a nyersanyag-intenzív gazdasági modellekből. Találkozhatnak jó példákkal és a velük járó kihívásokkal a magyarországi kezdeményezésekből. Megismerhetik, hogyan tartja helyben a humuszt a XVI. kerület önkormányzata, és arról is szó esik, hogyan támogatja a gyapjú a talajerő-gazdálkodást.
A második részben a nemzetközi kiállítók mutatják be biomassza-alapú megoldásaikat a BIOECO-UP projekt keretében szervezett konferencián – az ökológiai talajjavítástól kezdve a fenntartható élelmiszeripari innovációkig (például probiotikumok, növényi festékek vagy élelmiszeripari körforgásos megoldások).
Időpont: 2025. szeptember 19. 10:00–13:00
Helyszín: Hungexpo C Kongresszusi Központ, F6 terem (földszint)
A konferencia mindazokat várja, akik kíváncsiak arra, hogyan tehetnek aktívan – akár apró lépésekkel – a fenntartható jövőért. A regisztráció ide kattintva lehetséges.
Forrás: AM