Idén első alkalmommal – agroturizmus étele 2025.

2025. április 22.
agroturisztika
Kislépték Egyesület
gasztronómia
hazai jó gyakorlatok
Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Idén első alkalommal rendezik meg az Agroturizmus Étele elnevezésű versenyprogramot, a „Magyarország étele” rendezvény részeként. Ezzel az eseménnyel 2025-ben immár nyolcadszor találkozhatnak az érdeklődők, amelyet idén a IV. Magyar Gasztronómia Napján tartanak meg.

Az Agroturizmus Étele 2025. verseny a Kislépték Egyesület és az ÉTREND Egyesület együttműködése hívta életre. A termelői alapanyagok felhasználásával készült 3 fogásos versenyműveket és italokat vidékfejlesztési és gasztronómiai zsűri is értékelni fogja a döntőben. Értékelési szempontokat a konyhatechnológiai megoldások mellett a fenntarthatóság, a kreativitás, a táji jelleg határozza meg. Aki ellátogat a két napos rendezvényre, megtekintheti a döntőbe jutott ételeket és a Termelői Vásár és Vidékfejlesztési kiállítást.

Helyszín: Debreceni Egyetem Szolnoki Campus
(5000 Szolnok, Tiszaliget sétány 14.)
Időpont: 2025. április 26-27.

A rendezvény megnyitójára 2025. április 26-án, szombaton 9 órakor kerül sor, noha a versenyzők már a kora reggeli órákban elfoglalják helyüket a verseny idejére kialakított konyhákban. A megnyitón beszédet mond Franyik Ferenc, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Ifjúgazda Tagozat elnöke és Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke.

A versenyművek nemcsak kóstolás során mérettetik meg magukat, hanem egy szakmai zsűri külön is értékeli azokat szombaton 10 órától, amelyet az Agrotrend, a program hivatalos médiapartnere által mindenki élőben követhet a hírportál közösségi média felületén. A zsűri kiemelt figyelmet fordít a beérkezett pályaművek agroturisztikai sajátosságaira, a felhasznált helyi termékek arányára, valamint az ételek terroir jellegére.

A szakmai programok mellett a Kislépték Egyesület főszervezésében, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara társszervezésében a helyi és térségi vidékfejlesztési szereplők és helyi termelők számára Termelői Vásárt és Vidékfejlesztési Kiállítást szervez. A kiállítás nemcsak értékesítési lehetőséget biztosít a termelők számára, hanem egy úgynevezett Gasztroszemlén is részt vehetnek a jelentkezők. A Gasztroszemle célja, hogy a termékek és a maguk a termelők is az értékelési folyamat eredményeként visszajelzést kapjanak termékeikről, valamint értékesítési technikáiról. A vásár szombaton 9 és 17 óra között, vasárnap 9 és 15 között tart nyitva.

A díjakról, rendezvényről, a tudományos szakmai konferenciáról bővebben a Magyarország Étele közösségi oldalán és honlapján olvashatnak.

Forrás: Kislépték Egyesület