Díjazták az agroturizmus legízletesebb fogásait

Szerző: Agrotrend
2025. május 12.
agroturisztika
gasztronómia
Kislépték Egyesület
hazai jó gyakorlatok
Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Először rendezték meg az Agroturizmus Étele gasztronómiai versenyt, amelyen termelők és csapatok mérték össze főzőtudásukat a vidéki értékek jegyében a Debreceni Egyetem szolnoki campusán. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködésével a program ideje alatt termelői vásárt és vidékfejlesztési kiállítást is tartottak.

A Kislépték Egyesület és az ÉTREND Egyesület közös szervezésében rendezték meg először az agroturizmus ételeit bemutató versenyt. A kétnapos szakmai programsorozatot a Kislépték Egyesület koordinálta, míg a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) társszervezőként csatlakozott.

A megnyitón Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, és beszédében hangsúlyozta a helyi termékek fontosságát a globális ellátási láncokkal szemben. Kiemelte, hogy Európa-szerte is ritka kezdeményezésről van szó, amely a kiváló termelői ételeket a gasztronómia eszközein keresztül mutatja be a fogyasztóknak. Háláját fejezte ki a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-nek és a NAK-nak a kiemelt támogatásért. Franyik Ferenc, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Ifjúgazda Tagozatának elnöke a helyi termékek közösségmegtartó szerepére hívta fel a figyelmet, és kiemelte: örömteli, hogy a „Termőföldtől az asztalig” gondolat ilyen színvonalasan jelenik meg a versenyen.

Az Agroturizmus Étele 2025 verseny két kategóriában zajlott: egyéni indulók (termelők és családjuk), valamint REL csapatok versengtek egymással. Ez utóbbi csoportban termelők és séfek alkothattak közös csapatokat. A döntőbe hét egyéni versenyző és két csapat jutott be. Az eredményeket a döntő során megfőzött ételek alapján, kóstolás, tálalás és konyhatechnológiai szempontok szerint állapították meg. A zsűriben ismert séfek és vidékfejlesztési szakemberek foglaltak helyet. A Kislépték Egyesület külön hangsúlyt fektetett a menük vidékfejlesztési és fenntarthatósági értékelésére is, ennek érdekében szakmai zsűrit vontak be, amely különdíjat is kiosztott. Az előzetes értékelés a beküldött nevezési lapok és ételfotók alapján történt. A döntés során figyelembe vették többek között a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot, a kreativitást, a hagyományok és újdonságok egyensúlyát, a táji jelleg érvényesülését, az alapanyaghasználat változatosságát, valamint az ételek elnevezését is.

A program ideje alatt termelői vásárt és vidékfejlesztési kiállítást is tartottak a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködésével. Mintegy 25 termelő, kézműves és vidékfejlesztési szervezet mutatkozott be. A Szolnoki Kosár közösség többek között sajtokat, mézet, lekvárokat és friss spárgát kínált, míg a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület termelői szezonális zöldségekkel, homoktövis- és chilialapú termékekkel készültek. A térség más pontjairól is érkeztek résztvevők húsáruval és fermentált ecetekkel.

A kiemelt vendégek között szerepelt a Pannon Helyi Termék Klaszter csapata, akik nemcsak helyi termékeiket mutatták be, hanem a „Helyben vagyunk” védjegyet is ismertették. A kiállítás a termékek értékesítésén túl lehetőséget adott a Gasztroszemlén való részvételre is. Ennek célja az volt, hogy a termelők visszajelzést kapjanak termékeikről és értékesítési technikáikról séfektől és szakértőktől.

Eredmények

Agroturizmus Étele 2025 – egyéni verseny
I. helyezett – Champion-díj: Bükkalja – Csupaszív Fürjészet (Bogács, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)
II. helyezett: HB Mangalicafarm (Gesztely, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)
III. helyezett: Országh Gazda (Balatonszentgyörgy, Somogy vármegye)

Agroturizmus Étele 2025 – csapatverseny
I. helyezett – Champion-díj: Tokaj Art Wine (Tállya, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)
II. helyezett: Bakonyi Ízvarázslók – Olaszfaluért Kulturális Alapítvány (Olaszfalu, Veszprém vármegye)

Különdíj – Kislépték Egyesület
Farm Inn Porta (Zalacsány, Zala vármegye)

Forrás: agrotrend.hu
Fotó: Étrend Egyesület