Csákberény adott otthont a Vércse LEADER Pikniknek

Második alkalommal rendezte meg a Vértes-Gerecse Közösség a Vércse LEADER Pikniket, amelynek ezúttal a csákberényi Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum adott otthont. A rendezvény célja idén is a térségi együttműködés, a közösségépítés és a jó gyakorlatok bemutatása volt.
Légy ott!
Engedd, hogy segítsünk!
Adj hozzá Te is!
Dolgozzunk együtt!
Egyél finomakat!
Ragadd meg az alkalmat!
Ismét ez volt a mottója a 2025-ben megrendezésre került Vércse LEADER Pikniknek. Második alkalommal szervezték meg az eseményt, melynek helyszíne a csákberényi Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum volt. Az időjárás nagyon kegyes volt, hiszen szikrázó napsütésben vágtak bele a főzésbe a jelentkező települések, csapatok. Az idei évben a Vérteserdő Zrt. felajánlásának köszönhetően a csapatok vadhúsból is készíthettek ételt. Baj község vadpörköltet, Csókakő szarvas ragut, Kömlőd csülkös pacalt készített. Magyaralmás gulyáslevest, Söréd székelykáposztát főzött, Tardos lekváros, kakaós és fahéjas palacsintát sütött, a Vérteserdő Zrt. csapata szintén gulyást készített vadhúsból, és nem utolsó sorban a Vértesi Natúrpark már a főzés kezdésekor sült kolbásszal, majd vaddisznópörkölttel várta a vendégeket.
A múzeumban eközben előadásokra is sor került. A meghívott településeket, főzőcsapatokat, résztvevőket és az érdeklődőket Schunder Tibor, a Vértes-Gerecse Közösség elnöke köszöntötte. Majd ezután Dr. Vécsei László, Csákberény község polgármestere a falu legfontosabb mérföldköveit mutatta be a hallgatóságnak. Valamint elmondta azt is, hogy a múzeum a közeljövőben egy bővítés során új kiállítással is fog büszkélkedni, melyben a település avar kori ásatásainak eredményeit lehet majd megtekinteni. Őt Fóris Anna követte, aki saját gazdaságuk bemutatásán keresztül ismertette a kiskerti önfenntartást és a rövid ellátási lánc kapcsolatát. Gazdaságukat érdemes felkeresni Pátkán.
Lencsés Rita gyógynövényszakértő előadásából az erdőben gyűjthető ehető gyógynövényeket ismerhettük meg. Majd kint az udvaron meg is lehetett kóstolni az általa készített szörpöket, lekvárokat. Gulyás Gábor, a Vérteserdő Zrt., Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóságának vezetője a csákberényi térség erdeinek gazdálkodását mutatta be a múlt, a jelen és a jövő lehetőségeivel és kihívásaival. Kiemelte a klímaváltozás hatásait, ami nemcsak az erdőgazdálkodást befolyásolja, hanem mindennapi életünket is. Végül a csókakői Szent Donát Borrend elnöke, Zsipi Gyula tartott beszámolót a Borrend működéséről, tevékenységéről, szerepükről. Az egyesület tagjaival együtt pedig csókakői borokat is hoztak, amiket meg is lehetett kóstolni. Közben már elkészültek az ételek, így az előadások után következhetett az ebéd, finomabbnál finomabb ételeket lehetett kóstolni. A lovaskocsikázást Lévai Imre közreműködésével is érdemes volt kipróbálnia annak, aki nem az előadásokat hallgatta, hiszen így megismerhette a települést is. Akinek pedig vásárolni volt kedve, az megtehette, hiszen kézzel készített ékszerek és kerámiák is megtalálhatók voltak. Aki pedig nem fáradt el a délelőtt folyamán, az a múzeumot is megtekinthette, interaktív vezetéssel, Illés Edina segítségével.
A program elérte célját a résztvevők visszajelzései alapján. Jövőre, ugyan nem itt, de tervezik már a következő pikniket a tardosi Malomvölgyben.
Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség