Méhek és levendula harmóniában

2025. július 16.
Termelők és Kézművesek
élelmiszer
kézműves termék
Fotó: Pannonhalma Provence Levendula
Fotó: Pannonhalma Provence Levendula

A Pannonhalma Provence Levendula és Valiczkó Méhészet alapítói a Fókuszban a vidék rendezvénysorozaton mutatták be manufaktúrájukat. A családi vállalkozást a természet szeretetét és a hagyományokat ötvözve fejlesztik. A levendula és a méhészet kéz a kézben jár.

Gyimesi Barbara a Fókuszban a vidék szakmai rendezvénysorozat tényői állomásán mesélt a családi hagyományokról, a természetközeli gazdálkodásról és a jövőbeli tervekről. A Pannonhalma Provence Levendula egyik alapítója gyerekkorát a családi gazdálkodás határozta meg: szülei uborkát, burgonyát, málnát és meggyet termesztettek, édesapja pedig méheket nevelt. Bár gyermekkorában nem rajongott a mezőgazdasági munkákért, a családi hagyományok és a természet szeretete később életének meghatározó részévé vált. Természetismeret szakos pedagógusként kezdett dolgozni, ahol különösen fontosnak tartotta, hogy a gyerekek a szabadban, a természet közvetlen közelében tanulhassanak – mesélt a kezdetekről a manufaktúra egyik alapítójaként a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége, a Kislépték Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen szervezésében zajló eseményen, ahol lehetőséget kaptak a kézműves termelők is, hogy bemutassák tevékenységüket.

Az élet hozza a maga fordulatait – Gyimesi Barbara ma már egy hektáron gazdálkodik a férjével. A Pannonhalma Provence Levendula gazdaságában nemcsak levendulát termesztenek, hanem borsmentát, kakukkfüvet és más gyógynövényeket is. Terveik között szerepel a muskotályzsálya telepítése is, amelynek olajára különösen kíváncsiak. A gyógyfüvekből készült olajok között megtalálható a levendula-, borsmenta- és kakukkfűolaj is. Bár a kakukkfűből az idei betakarítás során 250 kilogrammot szedtek, az ebből nyert 4,2 deciliter olaj hozama nem volt nagy, ám annak minősége kiváló. A levendulából pedig jelenleg mintegy 1800 tövet termesztenek a gazdaságban, amelyből folyamatosan készülnek a természetes, értékes termékek.

Gyimesi Barbara és második generációs méhész férje, Valiczkó Tamás nemcsak a növénytermesztésre és méhészkedésre koncentrálnak, hanem fontosnak tartják a hozzájuk látogatók szemléletformálását is. Gyerekcsoportoknak és felnőtteknek tartanak előadásokat a gyógynövények termesztéséről és a méhészkedésről. Különösen büszkék az apiterápiás (méhterápiás) házikóra, amelyet Tamás saját maga épített meg és amely a természetgyógyászat egy különleges helyszíne a gazdaságban.

A gazdaságban kiemelt figyelmet kap a fenntarthatóság és a természetközeli életmód. A család szívesen fogad egyetemistákat és önkénteseket is, akik segítenek a betakarításban és a gazdaság működtetésében, így erősítve a közösségi élményt és a tudásátadást.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Fotó: Pannonhalma Provence Levendula