Kislépték Egyesület: osztrák példák a vidéki fejlődésre

A Kislépték Egyesület szervezésében július 8-án 54 résztvevő indult szakmai tanulmányútra az alsó-ausztriai Waldviertelbe. A program középpontjában a máktermesztés, a helyi termékek, valamint a tematikus falvak gazdaságfejlesztési és turisztikai szerepe állt – inspiráló osztrák példák mentén.
A szakmai tanulmányút során a résztvevők egy különleges vidékfejlesztési példát ismerhettek meg 2025. július 8-án, amikor az 54 fős REL-busz útnak indult az alsó-ausztriai Waldviertel régióba, hogy testközelből tapasztalja meg, miként lehet egy növény – jelen esetben a mák – köré komplex gazdasági és turisztikai fejlesztést építeni. A nap folyamán végig esett az eső, ami most nem bosszúságot, hanem örömöt okozott: a gazdálkodók és vidékfejlesztési szakemberek egyaránt értékelték a csapadékot.
Délelőtt az Ottenschlag településen található Gressl családi mákfarmra látogatott a csoport. A gazdaság területén kialakított Mákmúzeum, a tradicionális, kézzel készített Mohnzelten süteményt előállító látványműhely, valamint a saját termékeket kínáló bolt mind a helyi értékekre épülő vállalkozás példái. A gazdaság fő terméke a földrajzi eredetvédelem alatt álló szürke mák, amely az osztrák prémium élelmiszer-termelés fontos eleme.
Délután Armschlag településre, a híres Mák-faluba (Mohndorf) érkeztek a résztvevők, ahol három helyi szakértő tartott előadást a Waldviertel régió integrált fejlesztési tapasztalatairól. Az „Együtt-egymásért” mottóval bemutatott jó gyakorlatok világossá tették, hogyan épülhet fel egy közösség életképessége tematikus turizmus, helyi gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés és fiatalok megtartása révén. A település ma már bizonyítottan vonzó munka- és élettérként funkcionál, ahol a magasan képzett munkaerő visszatérése is megindult.
A buszon útközben szakmai előadásokkal gazdagodtak a résztvevők. Deák Ferenc, az Agrárminisztérium élelmiszerjogi szakreferense a kistermelői szabályozás és gyógynövény-feldolgozás aktuális kérdéseiről beszélt. Sztanev Bertalan, borszakértő a borturisztika, a szőlészeti és borászati termékek élményszerű értékesítési lehetőségeit mutatta be. Békefi Anna, az Anima Travel vezetője és turizmusfejlesztési szakértő pedig a fenntartható és regeneratív turizmus hazai lehetőségeiről osztotta meg tapasztalatait.
A tanulmányút rávilágított arra, hogyan válhat egy tematikus falu valódi gazdaságélénkítő és közösségmegtartó eszközzé. A Mák-falu nemcsak látványos példa, hanem gondolkodásra ösztönző vidékfejlesztési modell is, amely jól alkalmazható lehet más hazai települések fejlesztési elképzeléseiben is.
Bővebb információ: kisleptek.hu/makfalu-ausztria
Előadások letölthetők: anima.travel/kisleptek-egyesulet
Forrás: Kislépték Egyesület