Ismernek olyan „Farkast”, amelyik a málnát szereti?

A bogyós gyümölcsök termesztésének feltételei romlottak az elmúlt években, ennek ellenére még a Dél-Alföldön is foglalkoznak, például málna és szeder növények ápolásával, ilyen a Farkas család, akik Sándorfalva külterületén található kiskertekben gazdálkodnak.
Kisgyermek koromban sok nyarat töltöttem anyai Nagyszüleimnél, akiknél akkoriban több bokor ribizli, büszke és sok-sok málna volt, így élvezhettem ezen gyümölcsök ízét és zamatát. Valamiért ez jutott eszembe minap, mikor is Farkas Árpádék kiskertjében jártam, ahol a házigazda vezetett körbe és mutatta be tevékenységüket, a növények ápolásától, a szörpös üvegek szállításáig. Érdekes volt hallgatni Árpád tapasztalatait, és állítom, hogy a rövid találkozásunk alkalmával sokat tanultam, arról a küzdelemről, amit egy gyümölcskertész megél, kezdve az időjárás viszontagságaitól, a kereskedők rafinált „ügyletein” keresztül, a vásárlók igényeinek megismerésén át. 2014-ben pálinkafőzéssel kezdett foglalkozni és néhány év alatt odáig jutott – nem nagyképűségből mondta – de minden versenyt megnyert, amiben nevezett. Feleségével közösen, jelenleg néhány ezer négyzetméteren számos gyümölcsfajjal és fajtával foglalkoznak, így megtalálható a büszke, málna, ribizli, szeder, szamóca, alma, szilva, barack, körte, szőlő, és vadcitrom is. 2019 óta már „tökélyre” fejlesztette a több mint 40 fajta szörp, és 20 fajta lekvár készítését. Mindezek mellett teafűkeverékek is szerepelnek a palettán. Leginkább kézműves piacon értékesíti termékeit, de házhoz is jönnek vevők, illetve nagyobb tételben Ő maga is kiszállít. Kérdeztem webshop működtetéséről, de arról számolt be, hogy az üveges termékek esetében több alkalommal összetörtek a termékei a szállítás során, így az a döntés született, hogy felhagy ezzel az értékesítési csatornával. Pedig az is szóba került, hogy a termelő sikere nemcsak a minőségi termékeken, hanem döntő részben az értékesítés sikerességén is múlik. Amit még fontos kiemelni, az a fenntarthatóság, melyre Árpád különösen figyel, főként a gyümölcsök feldolgozása során, úgyhogy semmi sem megy veszendőbe!
A Farkas farm termékei igen változatosak, sokfélék, számos bogyós gyümölcs, gazdag beltartalmi értékekkel, mely igen közkedvelt Szegeden és környékén.
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.- Benkő Zsolt